Ceai de merisor
Descriere
Actiune:Ceaiul de merisor se utilizeaza ca tratament naturist in infectii ale tractului urinar ( cistite , uretrite , pieloneferite ) , inflamatii urogenitale , leucoree , infectii acute si cronice ale tractului respirator ( tuse , bronsite , traheobronsite ) , reumatism , guta si diaree; extern : - se utilizeaza ca adjuvant pentru aseptizarea cavitatii bucale .
Compozitie : MERISOR ,frunze(vacciniumvitis-idaea )100 %
Descriere: Ceai de frunze de merisor este un remediu naturist pentru tractul urinar.
Efecte:Intern : antiseptic urinar , antiinflamator , diuretic , diaforetic ( produce transpiratie ) , astringent , expectorant , antitusiv , antioxidant si dezinfectant al cavitatii bucale .Extern : antiseptic al cavitatii bucale .
Mod de administrare: Intern :- pulbere-se obtine prin macinarea fina a frunzelor cu o rasnita electrica .Se ia cate o lingurita rasa , de 3-4 ori pe zi , pe stomacul gol , se tine sub limba timp de 10-15 min. Iar apoi se inghite cu putina apa ; macerat la rece- se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa , se mentine timp de 6 ore la temperatura camerei , apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol .In scop terapeutic se beau 3 cani cu macerat pe zi , cu 30 min. inainte de mese ; infuzie- se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita , se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei , apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol .In scop terapeutic , se beau 3 cani cu infuzie pe zi , cu 30 min. inainte de mese. Extern:-pentru aseptizarea cavitatii bucale , se fac spalaturi cu infuzie sau macerat de merisor , de 2-3 ori pe zi .
Prezentare: 50g planta.
Producator:Trident SRL.
Stiati ca: Merisorul (Vaccinum vitis idaea) este un mic arbust cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase de la noi, in general la marginea padurii. Denumiri populare ale merisorului: Cocăzar de munte, smârdar, smirdar, coacăză, cocăzar, brăbănoc, perișor, verdeața-iernii, brăbănoi, cimișir, ghimpe, rozmarin-de-munte, saschiu, scoruș, sunătoare.Merisorul este considerat un campion al fitoterapiei, datorita efectului antiinfectios foarte puternic. Capabil sa reziste la temperaturi extreme, merisorul are un sistem de aparare menit sa faca fata aproape oricarei boli produse de bacterii, virusuri sau fungi. Merisorul este bun si pentru sanatatea oculara, prevenind degenerescenta maculara si cataracta.Fructele de merisor au multiple proprietati benefice, dintre care se evidentiaza cele de la nivelul aparatului urinar. Datorita continutului de acid benzoic merisoarele au efect antiseptic urinar inhiband dezvoltarea patogenilor la cest nivel. De asemenea favorizeaza lizarea uratilor si eliminarea lor; creste diureza si implicit eliminarea acidului uric. In plus, datorita continutului mare de vitamine si minerale, sustin refacerea organismului si contribuie la mentinerea starii generale de sanatate. Produsul este de ajutor persoanelor ce fac frecvente infectii urinare. Diuretic, antiseptic urinar, vitaminizant, mineralizant, antioxidant.Sucul de merisor previne infectiile tractului urinar, indepartand bacteriile precum E.coli, potrivit unui studiu din 2009. Acesta sugereaza ca fructele reduc riscul de recidiva cu 35 procente de-a lungul unui an la femeile de varsta medie, prevenind lipirea microbilor de celulele epiteliale.
Alaturi de afine, fructele de merisor sunt printre cele mai sanatoase fructe de padure. Frunzele si fructele de merisor sunt bogate in substante antiinfectioase, precum vitamina C, care le confera proprietati curative imbatabile. Fie ca sunt consumate proaspete sau uscate, sub forma de compot sau sirop, fie ca sunt administrate sub forma de infuzie, tinctura sau comprimate, fructele si frunzele de merisor sunt o mina de sanatate.
Frunzele de Merişor se recoltează în septembrie-octombrie, când conţinutul lor în substanţe active este maxim; se usucă la umbră în strat subţire. Ele conţin arbutozidă, glicozid al hidrochinonei, hidrochinonă liberă, metilarbutozidă, flavonoizi, taninuri, ericolină, acid chinic, săruri de magneziu, săruri ale acizilor organici, vitamină C şi alte vitamine, leucoantociani şi flavonali glicozidaţi (leucocianidină, cianidină, cvercetol, derivaţi fenilpropanolici, etc.). Conţinând acid benzoic şi acid citric, frunzele ca şi fructele au acţiune bactericidă.