Descriere
Descriere:Tinctura de ienupar. Ienupărul face parte din familia Cupressaceae, fiind un arbust conifer, răşinos, spontan, cu frunze aciculare, cu o dungă albă pe faţă şi verzi-închis pe dos. Fructele se prezintă ca nişte bobiţe, de culoare negru-albăstrui, aromate, cu gust uşor dulceag. Creşte la altitudini de 700-1500m, la marginea pădurilor şi poienelor, în păşuni, coline şi zone muntoase. Rezistent la ger şi la secetă, preferă locurile luminoase. Se mai numeşte archiş, boabe de brad, brădişor, brazi pitici, cetină, feniar, ienuper, inibahar, jinept, jip mic, etc.
Compozitie: Ienupar, alcool etilic, apa. Ulei volatil (alcătuit din α şi β-pinen, camfen, sabinen, limonen, α-terpineol, geraniol, eudesmol), diterpene (acid comunic, acid isocomunic, acid isopimaric, xantoperol), flavonoide (quercitina), biflavonoide (bilobetina, cupresuflavona), acid isocupresic, α şi β-cedren, taninuri, un principiu amar (juniperina), lactone, pectine, rezine, etc.
Efecte: Elimina apa din tesuturi, depurativ, antiseptic urinar, antiseptic intestinal, antiseptic general, antireumatic, antigutos, imunostimulator, anticolitic, calmant, carminativ, digestiv, diuretic puternic, regulator al activitatii glandelor suprarenale, vermifug.
Recomandari: Intern – supraponderabilitate (ingrasare) asociata cu tesut adipos supradezvoltat, acumulare de apa in tesuturi ca rezultat al unor hipersecretii a cortico-suprarenalelor, a administrarii anticonceptionalelor, a unor disfunctii reno-urinare sau a unei stari de lascitudine generala. Cisitita, cisitita recidivanta, nefrita, pielo-nefrita, litiaza reno-urinara (mai ales microlitiaza). Infectii intestinale, enterita, enterocolita, colita de fermentatie si de putrefactie. Boli de piele: dermatita de contact, acne, psoriazis, eczeme recidivante. Boli produse de intoxicarea organismului: guta, reumatism, infectii recidivante, afectiuni tumorale, etc. Edeme.
Administrare: 1 lingurita de tinctura se dilueaza in jumatate de pahar de apa si se ia pe stomacul gol, cu minim 10 minute inainte de masa. Se iau 4 doze pe zi. In cazurile de cistita recidivanta, infectii renale acute, se iau pana la 5-6 doze pe zi.
Contraindicatii: Insuficienţă renală, sarcină, alăptare, alergie la ienupăr.
Important: Pentru cura de slabire, se vor lua doze mari din aceasta tinctura o lingura de tinctura diluata intr-o jumatate de cana de apa. Se iau 1-2 doze pe zi, dintre care una seara, atunci acumularea de apa in tesuturi este accentuata.
Precautii: In unele cazuri, tinctura de ienupar se poate dovedi iritanta pentru epiteliul renal, putand da usturimi si dureri in aceasta zona. In acest caz se intrerupe administrarea.
Prezentare: Sticla de 50 ml.
Producator: Dacia Plant