Ceai Cretisoara
Descriere
Descriere: Creţişoara face parte din familia Rosaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu frunze mari, rotunjite, reniforme, având 7 sau 9 lobi şi marginile dinţate. Florile mici, de culoare galben-verzui sunt grupate în inflorescenţe. Cunoscută încă din antichitate, creţişoara a fost utilizată în diferite tradiţii, atât pentru trezirea şi amplificarea feminităţii, cât şi pentru vindecarea afecţiunilor ginecologice, fiind o plantă asociată cu feminitatea. Creşte la marginea pădurilor, a drumurilor, în păşuni, fâneţe, pe stânci şi coaste abrupte, în zona de deal şi de munte. Se mai numeşte brumărie, creţărel, rătunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, etc.
Actiune: INTERN: astringent, antidiareic, antihemoragic, tonifică musculatura uterină, la femei acţionează asupra aparatului reproducător reglând activitatea hormonală. EXTERN: astringent, cicatrizant, antiseptic, hemostatic.
Indicatii: INTERN: se utilizează ca adjuvant în: diaree, sterilitate la femei, pentru evitarea avorturilor spontane (în primele trei luni de sarcină), tulburări menstruale (amenoree, dismenoree, hipermenoree), tulburări de menopauză, hemoragii, hemoragii uterine, menometroragii. EXTERN: se utilizează ca adjuvant în: leucoree, fisuri anale, hemoroizi, epistaxis.
Compozitie: planta cretisoara.
Mod de administrare: INTERN:pulberea – planta se macină fin cu o râşniţă electrică,după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15min., după care se înghite cu apă. Maceratul la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu macerat pe zi, cu 30min.înainte de mese. Infuzia – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250ml de apă clocotită, se menţine timp de 30min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu macerat pe zi, cu 30min.înainte de mese. EXTERN: -în leucoree se fac spălături vaginale cu macerat sau cu infuzie de plată; -în fisuri anale se fac spălături sau băi de şezut cu macerat sau cu infuzie de plantă; -în hemoroizi şi epistaxis se fac tamponări locale cu maceratul sau cu infuzia de plantă.
Mod de prezentare: 50 g planta.
Producator :Trident
Stiati ca:In medicina monahala, Cretisoara era pusa sub protectia directa a Maicii Domnului, datorita harului vindecator pe care il avea in frunzele sale, mai ales in cazul suferintelor femeiesti. Si cum credintele populare pornesc totdeauna de la realitate, Cretisoara are cu adevarat o forta vindecatoare remarcabila, fiind folosita drept remediu in numeroase afectiuni.Este o planta ierboasa, care creste pana la 40-50 de centimetri, fiind intalnita mai ales in zonele montane, prin fanete, la marginea pajistilor si a padurilor. Face parte dintre plantele perene. Radacina sa dormiteaza peste iarna in pamant, partea sa aeriana iesind la suprafata in fiecare primavara. Frunzele au de regula noua lobi si sunt pe margine fin zimtate, avand un aspect intrucatva incretit, de unde si numele sau. Florile mici si numeroase infloresc chiar acum, in iunie, si au o culoare galben verzuie, nu foarte spectaculoasa. La noi in tara, Cretisoara creste mai ales in Transilvania, in asociatii dense si, nu se stie de ce, ajunge la dimensiuni mult mai mari decat in alte zone ale Romaniei.Alchemilla vulgaris sau, popular, "Umbrarul doamnei", are o acţiune directă asupra mucoasei uterine, dar mai importantă este acţiunea la nivel hormonal. In compoziţia creţişoarei se găsesc fitosteroni, hormoni din plante, care reglează tulburările hormonale. "Creţişoara se recomandă in tulburările de menstruaţie (amenoree, hipermenoree), in dismenoree (dureri de cap, de burtă, ameţeli, greaţă), in tulburările date de menopauză, dar şi in afecţiuni locale: infecţii, cervicite, fibroame uterine mici şi medii", Creţişoara are marele avantaj că poate fi utilizată sub toate formele, de la infuzie şi pănă la tincturi sau macerate. O infuzie mai slabă este eficientă in tulburări mai uşoare de menstruaţie. Se foloseşte o linguriţă de plantă la 250 ml de apă. Se opăreşte planta timp de 4-5 minute şi se consumă două căni pe zi.
O infuzie mai concentrată este recomandată in amenoree (absenţa menstruaţiei). Se prepară astfel: o lingură de creţişoară la 250 ml de apă şi se infuzează pănă la 15 minute. Amenoreea se poate trata şi cu decoct de creţişoară. Acesta se prepară cu o lingură (cu vărf) de plantă uscată, care se fierbe zece minute in 500 ml de apă. In menstruaţia dureroasă (dismenoree), maceratul de creţişoară este cel mai eficient. Se pune plantă uscată in apă, se lasă la macerat 8-12 ore, se strecoară şi se consumă lichidul. In magazinele cu profil naturist veţi găsi şi tinctură de creţişoară."Pentru că este o soluţie hidroalcoolică, tinctura se va utilizeaza cu restricţii de către persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, hepatice sau renale", semnalează dr. Cristina Bălănescu. Pentru tulburări de menstruaţie se administrează 30-40 de picături de tinctură, dimineaţa. In dismenoree, dozele se fracţionează: 20-25 de picături, de trei ori pe zi (dimineaţa, la prănz şi seara, după mesele principale). Durerile abdominale sau lombare specifice primelor zile ale menstruaţiei pot fi ameliorate cu aplicaţii locale cu ulei sau tinctură de creţişoară. Două comprese de tifon stropite cu una dintre cele două soluţii se pun in regiunea lombară, de o parte şi de alta a coloanei. Compresele se pot aplica şi pe abdomen, in zona ovarelor. Se lasă 20-30 de minute şi se repetă procedura de două-trei ori pe zi.